Mobilitás Blog

Katona Áron, a Hungarian Motorsport Academy versenyzője az ADAC MX Masters bajnokság második helyén végzett

2023. október 02. - Mobilitás Blog

Európa egyik legnívósabb motokrossz bajnokságában sikerült megszereznie az év végi 2. helyet Katona Áronnak, akinek idei eredményeire már a KTM gyár is felfigyelt, és a hétvége előtt két éves szerződést kötöttek a 13 éves versenyzővel. A Hungarian Motorsport Academy (HMA) támogatását is élvező motorversenyző jövőre páratlan lehetőséghez jut az osztrák gyártó segítségével, aminek fókuszában a világbajnoki, és az Európa-bajnoki szereplés áll majd.

AUTÓSPORT

Kiss Norbert és csapata a Révész Racing már Eb-győztesként állhatott rajthoz a kamion Európa-bajnokság záró fordulóján, a spanyolországi Jaramában. A már tét nélküli futamokon a magyar csapat tartotta a jól megszokott, kiváló formáját: a szombati napon dupla győzelmet szerzett a HMA által is támogatott legénység, egyben Kiss Norbert pályafutása 100. győzelmét ünnepelhette a kamion Eb-n.

A vasárnapi napon is folytatódott a győzelmi széria. Kissnek sikerült az idény utolsó időmérő edzésén is a leggyorsabbnak lennie, ezzel újabb rekordot állított fel, ugyanis idén minden időmérő edzésen a leggyorsabb volt. A nap első futama is nagyszerűen sikerült a már ötszörös Európa-bajnoknak: több mint 5 másodperces előnyt épített ki az őt üldözőkkel szemben, amikor is egy olajfolt miatt piros zászlóval megállították a futamot, amit már nem is indítottak újra, így Kiss idei 22. győzelmét aratta.
Az év utolsó, fordított rajtrácsos futamán a 8. helyről rajtolva a Révész Racing versenyzője újfent dobogós pozícióval zárt, így a hétvége mind a négy versenyén a dobogóra állhatott. Végül 419 ponttal zárta a szezont, amiből ő és csapata abszolút kiemelkedett, számos rekordot döntöttek meg az év során.
Csomós Miklós, Herczig Patrik és Hangodi Bendegúz az 1. Hell Diósgyőr Rally-n indultak a jövő hétvégén tartandó Rally Hungary-re való felkészülés jegyében, a hétvégén elért időeredményük nem számított bele a verseny értékelésébe. A Miskolc környéki pályák remek alkalmat adtak a HMA versenyzőinek egy kis gyakorlásra, amivel maximálisan éltek is, hiszen mindannyian sikeresen teljesítették a közel nyolcvan gyorsasági kilométert.

MOTORSPORT
A motokrossz-világbajnokság egyik előszobájának tartott versenysorozat, a német ADAC MX Masters is záró fordulójához érkezett a hétvégén. Katona Áronnak csekély matematikai esélye ugyan még volt a bajnoki címre a 85 köbcentis kategóriában, de inkább a bajnoki második hely megőrzése tűnt biztosnak a német, osztrák, holland vetélytársakkal szemben. Az első futamban Áron becsülettel küzdött a mély homokos pályán, a 6. helyről végül sikerült felkapaszkodnia a dobogó legalsó fokára. A második futamban ismét a 3. helyen végzett a holland ellenfelei mögött, de ez az eredmény is elég volt számára, hogy a bajnokságban megőrizze a nagyon előkelő 2. helyét. A 13 éves ajkai tehetség jövő évi versenynaptárában már a világbajnoki, és az Eb-futamok állnak kihívásként a KTM gyár támogatásával. A jövő évi versenyekig a 85 köbcentis kategóriában fog indulni a HMA versenyzője, azt követően pedig már feljebb lép a 125 köbcentisek közé, mindezt az osztrák gyár műszaki és szakmai támogatásával, amit nem sok magyar motoros mondhat el magáról.
Különleges alkalomra került sor Bugyin, a Magyar Nyílt Nemzeti Motokrossz Bajnokság záró fordulóján. A HMA versenyzői közül négyen is rajthoz álltak az Elite kategóriában: Técsi László Márk és az Enduro szakágból érkező Liszka Roland az MX1-ben, a bajnokságot vezető Pergel Bence, és Zanócz Noel az MX2-ben tehette próbára tudását, méghozzá mind egy futamban. A hétvége Zanócz Noelnek és Liszka Rolandnak sikerült a legjobban, miután a nap végén kategóriájuk összetett értékelésében az élen végeztek. Pergel Bence az első futamban elért 3. helyével már bebiztosította az első felnőtt magyar bajnoki címét az MX2-ben, a másodikban már nem is kellett rajthoz állnia, ezzel is óvva a sérült vállát. Técsi László Márknak a kvalifikáció megnyerése után már egy 4. hely is elég volt az első futamban, hogy az év végi értékelés 3. helye az övé legyen, a második futamot végül 8 kör megtétele után fel kellett adnia.

428d17cd6273ab1e8873a4fbafe9a9e1_1920.jpg

süti beállítások módosítása