Mobilitás Blog

A magyar Ganz-Mavag Europe Zrt. vételi ajánlatot tett a spanyol Talgo vasútépítő vállalatra

2024. március 20. - Mobilitás Blog

A magyar Ganz-Mavag Europe Zrt. 619 millió euró értékű nyilvános vételi ajánlatot tett a spanyol Talgo vasútépítő vállalatra - olvasható a spanyol tőzsdefelügyelet (CNMV) honlapján elérhető dokumentumban. Az ajánlatban részvényenként 5 eurós vételi ár szerepel, amelynek feltétele legalább 50 százalék plusz 1 részvényarány megszerzése a cégben.


A Ganz-Mavag Europe Zrt. fenntartaná a Talgo spanyolországi székhelyét, tevékenységeit, csakúgy, mint a foglalkoztatást, és stratégiai partnerként a kereskedelmi kapcsolatot a spanyol vasúti közlekedési vállalattal (RENFE).
"A cél egy olyan ipari kombináció megvalósítása, amely értéket teremt a Talgo számára európai szinten kiemelkedő szereplőként, kapacitásainak és piaci elérésének növelése, globális gyártási kapacitásai megerősítése és külföldi piaci jelenléte eredményeként" - áll az ajánlatban.
A tőzsdefelügyelet közzétette a Talgo igazgatótanácsának közleményét is, amelyben kifejti, hogy a felvásárlási ajánlat "barátságos" és "vonzó" a részvényesek számára, az árról alkotott vélemény "előzetesen kedvező", de várja, hogy teljes körűen elemezhessék a részletes ajánlatot.
Jordi Hereu spanyol ipari miniszter csütörtökön Brüsszelben újságíróknak nyilatkozott arról, hogy az ügyletet felülvizsgálja a külföldi befektetéseket elemző testület, mivel a Talgo stratégiai vállalat Spanyolország számára a vasúti mobilitásban betöltött alapvető szerepe miatt.
Óscar Puente közlekedési miniszter szerdán egy gazdasági rendezvényen megjegyezte: a spanyol kormány "minden tőle telhetőt megtesz", hogy elkerülje a felvásárlást.

süti beállítások módosítása