Mobilitás Blog

Ingyenes programok az egész családnak a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow-n Nyíregyházán

2024. március 21. - Mobilitás Blog

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow nyíregyházi állomásán vasárnapig számos közlekedésbiztonsági, elektromobilitási és interaktív programon vehet részt az egész család. Az eseményhez kapcsolódóan csütörtökön szakmai workshopot is rendeztek, amelyen elhangzott, hogy a zöld átállás közben figyelni kell arra, hogy az ellátásbiztonság ne sérüljön és az energia megfizethető maradjon minden fogyasztó számára.

 

Nyíregyházán az Eissmann Városi Uszoda parkolójában március 24., vasárnapig várják a szervezők az érdeklődőket óvodás kortól egészen az idős korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól.

Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy egy monitoringrendszert dolgoztak ki és folyamatos vizsgálatokat indítottak a közelmúltban a térségben élők biztonságának érdekében. Példaként említette, hogy a legnagyobb itt épülő akkumulátorgyár vízfelhasználásának 90 százaléka szürkevízzel történik, vagyis nem terhelik, csak használják az ivóvízhálózatot. – A város együtt dolgozik az egyetemmel és az ide érkező befektetőkkel azon, hogy új munkahelyeket teremtsenek, sőt ösztönözzék a fiatalokat a Nyíregyházára történő visszatelepülésre, egy élhető és magas minőségű egzisztencia helyi kialakítására – tette hozzá.

– A nap- és a szélenergia mára versenyképessé vált idehaza, rendszerben tekintve azonban a hálózati kapacitás jelenti a nagy korlátot. Ezek fejlesztésével növelni tudjuk a magyarországi villamosenergia-ellátás zöldítését – emelte ki ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. elnök-vezérigazgatója, aki az Energia21 kezdeményezésben is részt vesz.

– Az egyetemi szervezetnek példát kell mutatnia Nyíregyházán és a régióban a környezettudatosságban, az energiatudatosságban és a zöldenergia-alkalmazásában. Ezeket a közösségi elkötelezettség erősítésével az oktatással, a szakemberképzéssel és az innováció fejlesztésével érhetjük el – mondta Dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke.

– Az akkumulátorgyárakat kutatással és fejlesztéssel kell támogatni a biztonságos gyártáshoz, hogy hosszú távon működhessenek, és maximalizálhassuk a fenntarthatóságot – hangoztatta Simon Peter Anthony, az Akkumulátor Kompetencia Központ Zalaegerszeg képviseletében.

– A komplex energiafelhasználás hatékony átültetéséhez együttműködés szükséges, az egyetem, a város és az ipar közös összefogásában. Ehhez nagymértékű alkalmazkodóképesség kell, amit csak közösen tudnak a szereplők biztosítani. A zöldátállási versenyben a dobogón kell maradnunk világviszonylatban, ehhez Nyíregyháza kiváló helyszín, a jelenlegi városvezetés mintaértékű gondolkodásmódot képvisel – mutatott rá Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke.

A roadshow-n a technológiai bemutatók mellett az érdeklődők többek között gokartszlalomban tehetik próbára tudásukat. A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várja, valamint e-rollereket is ki lehet próbálni Nyíregyházán. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehet megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhatnak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról. A roadshow-hoz kapcsolódó programok csütörtökön és pénteken 9 és 17 óra között, szombaton és vasárnap pedig 9 és 18 óra között tartanak nyitva.

Az országjárás következő helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein lehet tájékozódni.

süti beállítások módosítása