Mobilitás Blog

Drónok harca a Széchenyi István Egyetemen: látványos küzdelmeket hozott a győri világkupaverseny

2023. szeptember 29. - Mobilitás Blog

A Széchenyi István Egyetem adott otthont a Drone Racing World Cup Hungary 2023 nemzetközi versenynek augusztus 25–27-én, amely a magyar bajnokság záró fordulója is volt egyben. A győri campus szomszédságában tíz ország pilótái – köztük a magyar válogatott tagjai – által vezérelt drónok látványos futamait élvezhették a nézők. Az esemény ingyenesen volt látogatható.

A Széchenyi István Egyetem és a tatabányai Edutus Egyetem szervezésében, a Cloud for Intelligent Airplace Zrt., valamint a Magyar Drón és Multirotoros Egyesület szakmai közreműködésével került sor a Drone Racing World Cup Hungary 2023-ra. A győri egyetem biztosította a Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) által elismert hivatalos bajnokság helyszínét, amely a második nemzetközi, multirotoros FPV drónverseny volt Magyarországon.

A kiemelt európai futamnak minősülő világkupán a mintegy negyvenfős mezőnyben a magyarok mellett bolgár, román, szerb, horvát, macedón, olasz, lengyel, cseh és szlovák versenyzők mérték össze tudásukat.

„A drónok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, amelyek hatékony kiaknázásához járul hozzá az ökoszisztéma építése, valamint a készülő drónstratégia is. Igaz ez a technológiafejlesztésre, magára a dróngyártásra és a drónok széles körű felhasználására a mezőgazdaságtól egészen a honvédelemig” – fogalmazott a verseny nyitó sajtótájékoztatóján Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. Hozzátette, a sportcélú használat az edukáció miatt fontos, hiszen látványos módon hozza közelebb a technológiát a fiatalokhoz.

Prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese elmondta, hogy sok más mellett a modern technológia és a versenyképesség az, ami összeköti a győri intézményt a drónversenyzéssel.

„Magyarország egyik legkorszerűbb infrastruktúrájával, kiváló hallgatókkal és kutatási eredményekkel rendelkező, nemzetközi rangsorokban is jegyzett egyetemünk markánsan járul hozzá a technológiai fejlődéshez, a fenntarthatóság szem előtt tartásával” – hangsúlyozta.

Megjegyezte: az intézmény szándéka, hogy a jövőben is helyet adjon hasonló versenyeknek, népszerűsítve a dróntechnológiát.

Prof. dr. Palkovics László, a győri egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyúttal a Magyar Drón Koalíció elnöke kijelentette: a Széchenyi-egyetem dróntechnológiában Magyarország vezető felsőoktatási intézménye, amelynek tulajdonrésze van hazánk egyik legnagyobb dróngyártó cégében is.

Hozzátette: a Magyar Drón Koalíció jelenleg készíti elő a hazai drónstratégiát. A dokumentum többek között azt a célt szolgálja majd, hogy a jogszabályi környezet támogassa a drónokkal kapcsolatos tevékenységeket, megteremtse a biztonságos működtetés feltételeit, elősegítse a technológiafejlesztést, szolgáltatások, alkalmazások létrehozását, valamint az ezen szerkezetekben rejlő lehetőségekkel, veszélyekkel kapcsolatos társadalmi tudatosítást.

Árvai-Füleki Judit, az Edutus Egyetem vezérigazgatója utalt a Széchenyi István Egyetemmel kialakított jó kapcsolatra, amelynek keretében már több sikeres versenyt bonyolítottak le közösen, a drónok mellett a Lego-robotok tárgykörében is. „Nem titkolt célunk, hogy együttműködésünk révén a drónok világát a tanulmányi versenyek tematikájába is beemeljük. Októberben kísérleti jelleggel drónversenyt szervezünk a Győr-Moson-Sopron vármegyei iskolák részvételével” – húzta alá az igazgató.

Bársony Péter, a Magyar Drón és Multirotoros Egyesület elnöke elmondta: a versenydrónok egy másodperc alatt gyorsulnak 100 kilométer/órás sebességre, és akár 160-180-nal is képesek repeszteni. A győri világkupára olyan pályát alakítottak ki, hogy 140 kilométer/óra körül legyen a legnagyobb tempó. „Elképesztő szem-kéz koordináció szükséges az eszközök profi irányításához” – jegyezte meg.

A verseny biztonságos helyszínéül Győr egyik legszebb szabadtéri területe, a Széchenyi-egyetem kampuszának szomszédságában fekvő püspökerdei Holt-Duna-part szolgált. 

Forrás: sze.hu

süti beállítások módosítása