Mobilitás Blog

Le Mans-i 24 órás autóverseny a hidrogén alkalmazásáért

2023. október 12. - Mobilitás Blog

Tudta, hogy a Le Mans-i 24 órás autóversenyen már hidrogénes modellel is lehet versenyezni?

A 2018-ban elindított MissionH24 – az Automobile Club de l’Quest és a GreenGT kezdeményezésére - azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hidrogén hajtás versenyre keljen a hagyományos belső égésű motorokkal. A fő cél a szén-dioxid kibocsátásmentes hidrogén alapú mobilitás népszerűsítése, és annak demonstrációja, hogy a hidrogén a versenypályákon is biztonságos, megbízható és versenyképes megoldás a többi alternatív üzemanyaggal szemben is.

Az autó-motorsport és a mobilitás között szoros a kapcsolat. A Le Mans-i 24 órás verseny 2023 júniusában ünnepelte 100 éves fennállását, ami 100 évnyi versenyzést és 100 évnyi innovációt hozott magával. „1923 óta a Le Mans egy technológiai laboratóriummal ér fel” – mondta Pierre Fillon, az Automobile Club de l’Quest elnöke és a MissionH24 társelnöke. Íme néhány példa a technológiai újdonságokból, melyeket franciaországi Le Mans közelében fekvő sarthe-i versenypályán teszteltek: útburkolatok, ködlámpák, elsőkerék-meghajtás, tárcsafékek stb.

Manapság, mikor az energetikai átállás kiemelkedő fontosságú, a Le Mans 24 órás verseny a zéró károsanyagkibocsátás mellett tette le voksát. A MissionH24-nek köszönhetően céljuk, hogy a hidrogénüzemű járművek tekintetében egy új kategóriát indítsanak a startvonalra. A prototípusoktól győzelmet várnak a hagyományos belső égésű motorokkal szemben. A meghatározott cél dátum: 2026-2027. Ehhez viszont minden feltételt meg kellett teremteniük, tervezniük és tesztelniük, legyen az biztonság, sportszabályzat, hidrogéntárolás és -gyártás, hidrogéngáz tankolás, mobil hidrogénállomások, tárolás stb. A célok elérésében elkötelezett partnerek állnak egymás mellett: a TotalEnergies, a Michelin, a Symbio, a Plastic Omnium, a Richard Mille és a Dietsmann & Essilor.

A hidrogén alkalmazásához kulcsfontosságú a technológia és a szakmai képzés: az autóversenyzés és a Le Mans-i 24 órás verseny mindkettő fejlesztését segíti.

 

süti beállítások módosítása