Mobilitás Blog

Közel kétmilliárdos közlekedésfejlesztés zárult Zalaegerszegen

2023. október 20. - Mobilitás Blog

Csaknem fél évszázad után ismét kétirányúvá tették Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, amelyet mintegy 1,8 milliárd forintból újítottak fel. Balaicz Zoltán, a város polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a városközponti nagytemplomtól a vasútállomásig húzódó Kosztolányi Dezső utat 1976-ban tették egyirányúvá. Már a 2000-es évek eleje óta tervezték, hogy visszaállítják a kétirányú forgalmat, amivel tehermentesíteni tudják a párhuzamos Kossuth utcát.


A városban jelenleg 36 ezer személyautót tartanak nyilván, de az ide érkezőkkel együtt naponta mintegy 50 ezer jármű közlekedik Zalaegerszeg útjain, amelyek fenntartására évente mintegy 300 millió forintot költenek. Az utóbbi 30 évben ugyanakkor egyszerre még soha nem volt olyan sok közlekedési beruházás, mint amennyi jelenleg is zajlik - tette hozzá a polgármester.
Jelezte: a Kosztolányi utat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból származó 450 millió forint, valamint a kormányzati forrásból biztosított 1,3 milliárd forint felhasználásával korszerűsítették több mint 1,3 kilométer hosszúságban. A tavaly ősszel indított beruházás az útszakasz felújításának első üteme volt, a második - a most zárult fejlesztés folytatása - várhatóan októberben indulhat el.
Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) azt emelte ki, hogy jelenleg 15 milliárd forint költségű közlekedési beruházások zajlanak Zalaegerszegen. Az utakra, járdákra, parkolókra fordított összeg jól hasznosul a városban, ahol mindig előre tekintően tervezik meg a hasonló beruházásokat.
Sifter Rózsa főispán egyebek mellett arról beszélt, hogy egy útnak minden kultúrában szimbolikus jelentősége van, Zalaegerszegen és Zalában ez a helyiek összefogását is szemlélteti. Hangsúlyozta, hogy a város sikerének egyik kulcsa éppen az a beruházásbarát szemlélet, amelynek révén a helyi vezetők és a kormányhivatal is mindig kiválóan együtt tud működni.

süti beállítások módosítása