Mobilitás Blog

Gulyás Tibor: globálisan távolodunk a párizsi klímacéloktól

2024. május 27. - Mobilitás Blog

Zöldátállás: zöldenergia előállítása, tárolása címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést az Energia21 képviselőivel a Greentech Zalaegerszeg konferencián.A kerekasztal-beszélgetés Gulyás Tibor, az E21 szakértőjének felvezető előadásával kezdődött, aki bemutatta a kezdeményezés alapvetéseit és a zöldenergiához kapcsolódó ajánlásait, külön kitérve azokra, amikkel már a döntéshozók foglalkoznak.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

A beszélgetés résztvevője volt prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi Egyetem rektora, aki a zöldátállás során a különösen fontos tudomány képviselőinek szerepvállalására hívta fel a figyelmet, valamint megosztotta, hogy a fenntarthatóság kérdésével ő kutatóként már 1989. óta foglalkozik.

A beszélgetés további résztvevője volt még dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány elnöke, aki szintén erősítette hozzászólásaiban a hazai egyetemek szerepvállalásának fontosságát. Felidézte, hogy a Pannon Egyetem a körforgásos gazdaság felkarolásával, egyetemi-vállalati célzott projektek elindításával áll helyt ebben a társadalmilag és gazdaságilag egyaránt fontos folyamatban.

A kerekasztal-beszélgetés zárásában Gulyás azt hangsúlyozta a zöldátállás kapcsán, hogy globálisan távolodunk a párizsi klímacéloktól, amiről őszintén kell beszélnünk, mint ahogyan arról is, hogy hazánk jól teljesít, és az elért eredményeinkre legyünk büszkék.

süti beállítások módosítása